Рекомендації по вирощуванню щавля
Рекомендації по вирощуванню щавля від компанії Наско
Рекомендації по вирощуванню щавля від компанії Наско
Щавель — холодостійка рослина, виносить заморозки при наявності снігового покриву, добре перезимовує. Насіння починає проростати при температурі +3 ° C, сходи з'являються на 8-14-й день після посіву. Добре розвивається в умовах невеликого затінення. При високій температурі і зниженій вологості грунту розвиває невелику листову розетку і скоро зацвітає, що погіршує якість продукції.
Агротехніка
Вибір ділянки та попередники
При вирощуванні щавлю у відкритому грунті необхідно, щоб ділянка рано звільнялася від снігу і не була затоплена водою. Чим родючіша ділянка, тим вищий урожай і тим соковитіше листя щавлю. Ранній урожай можна отримати лише на ділянках, які добре обігріваються сонцем і захищені від північних вітрів. Щавель на одному місці культивують не більше 3 - 4 років, так як в наступні роки він різко знижує врожайність і якість вирощуваної продукції. Для отримання високого і раннього врожаю під щавель необхідно відводити родючу і досить вологу (але без застою води) ділянку, чисту від бур'янів, особливо пирію. Кращі грунти для щавлю - суглинки та супіски, багаті перегноєм. Його з успіхом можна вирощувати на дренованих торф'яних грунтах. Щавель добре росте і дає високі врожаї на слабокислих грунтах (рН 4,5-5), тому вапнування під цю культуру не проводять.
Підготовка грунту і удобрення
Підготовку під посів щавлю слід проводити в залежності від попередньої культури, засміченості ділянки та терміну посіву. Якщо на ділянці, де вирішили посіяти щавель, буває застояна вода, то треба викопати невеликі канавки глибиною до 15 см і відвести її в загальну канаву або в яму. Якщо будете висівати щавель рано навесні (в кінці квітня - початку травня), то грунт треба готувати з осені. Після збирання попередньої культури (картоплі, капусти) ділянку потрібно перекопати на глибину 8 - 10 см і заборонувати граблями, щоб створити сприятливі умови для проростання бур'янів. Одночасно треба розкидати по ділянці гній з розрахунку 50-60 кг на 10 м2, та знову перекопати на глибину до 25 см.