Рекомендації по вирощуванню салата від компанії Наско
Особливості культури та вибір ділянки для вирощування
Салат - рослина холодостійка, світло- та вологолюбна. Тому при виборі ділянки для обробітку цієї культури необхідно врахувати всі нюанси. Насіння при температурі 5 ° C проростає через 5-7 днів. Молоді рослини переносять заморозки до -6 ... -1 ° C. Салат - світлолюбна рослина. При недоліку світла рослини листових форм салатів (Нако № 725) витягуються, а у кочанного (сорту Мажор і Піжон) формуються пухкі качани, він передчасно накопичує нітрати та стрілкується. Також для нормального розвитку рослинам необхідна достатня кількість вологи. При великій массі листя у салата поверхневе, слабка коренева система, тому у нього підвищена потреба до вологи. Грунти для цієї культури переважно пухкі або середньої тяжкості, перегнойні, з нейтральною реакцією (рН 7).
Попередники
Кращі попередники - капуста, томати, перець, картопля, під які вносили органічні добрива. Неприпустимі попередники - кабачки, салат. Повернення на колишнє місце не раніше, ніж через два-три роки.
Посів
Листові салати (Наско № 725) вирощують посівом насіння в грунт, а кочанні (Мажор і Піжон) - посівом насіння та розсадним способом. Протягом літа салат можна сіяти кілька разів. Висівають рядами з міжряддями 15-20 см, між рослинами - 10 см. При загущених посівах рослини грубішають. Глибина загортання насіння - 1-1,5 см. Скоростиглі сорти кочанного салату Мажор і Піжон висівають з 5-10 квітня до 5 травня. Середньостиглі та пізні - з 10 квітня по 10 червня. Між рослинами в ряду повинна бути відстань 18-20 см, для пізньостиглих - 25 см. Насіння загортають на глибину 1 см. Для одержання більш раннього врожаю, качанний салат Мажор і Піжон вирощують через касетну розсаду. Вік розсади становить 30 і 50 днів (відповідно для середньостиглих та пізньостиглих сортів). Насіння зашпаровують на глибину 0,5 см в касети (або посівні ящики) в тепличках або парниках. При появі сходів температуру підтримують на рівні +12 ° С (щоб уникнути витягування розсади). Через 12-14 днів після сходів сіянці необхідно пікірувати в торфо-перегнійні горщики (5 х 5 або 6 х 6 см). Висаджувати розсаду необхідно так, щоб коренева шийка була на рівні грунту, інакше рослини загинуть.
Догляд за рослинами
Після утворення 3-го справжнього листа у сіянців посіви необхідно прорідити. Проріджування проводять 2 рази з інтервалом в 10-12 днів. Подальший догляд за посівами полягає в прополці бур'янів і в контролі за розвитком хвороб. Догляд за висадженою розсадою зводиться до поливу, розпушування і підгодівлі.
Хвороби і боротьба з ними
Така хвороба, як пероноспороз, є найбільш шкідливою для салату. Щоб уникнути його розповсюдження необхідно дотримуватися сівозміни, знищувати бур'яни, не загущати посіви і не перезволожувати грунт.
Добрива
За період вегетації салата рекомендуємо внести:
- N – 60 кг/га,
- P2О5 – 40-75 кг/га,
- K2О – 120-200 кг/га,
- MgO – 100 кг/га.
Для більш точного розрахунку необхідної кількості добрив слід провести аналіз грунту. При вирощуванні качанних салатів Мажор і Піжон через розсаду, рекомендуємо провести одну підгодівлю, для цього - 0,5 л коров'яку і 1 столову ложку нітрофоски розвести в 10 л води.
Полив та температурний режим
Грунт під салатом повинен бути помірно вологим, особливо якщо це качанний салат, оскільки спека та посуха сприяють утворенню пухких качанів. Зайва ж вологість може призвести до поширення пероноспорозу та гнилей. Температуру слід підтримувати на рівні + 18…+200С, така температура є найбільш оптимальною для вирощування салату. Наш досвід вирощування показує, що за допомогою крапельного зрошення можна створити мікроклімат, який обмежує вплив несприятливих температур.
Збирання врожаю
Прибирання листового салату Наско № 725 необхідно починати рано (в фазі 5-7 листків) у ранкові або вечірні години. Що стосується качанних салатів Мажор і Піжон, то запізнюватися з їх прибиранням не можна. Качани слід зрізати при самій землі. Посіяні в літньо-осінній період салати прибирають до заморозків, оскільки салат з підмороженим листям швидко псується.