Рекомендації по вирощуванню моркви від компанії Наско

Рекомендації по вирощуванню моркви від компанії Наско


Вибір ділянки та місце в сівозміні

При вирощуванні моркви необхідно стежити за сівозміною, дотримуватися просторової ізоляції між посівами першого року та насіннєвими посівами. На колишнє місце моркву слід повертати не раніше, ніж через 3-4 роки. Добрими попередниками під моркву є: капуста, огірки, цибуля, бобові культури, озимі. Рекомендуємо висівати моркву після культур, під які вносилися органічні добрива. Безпосередньо під моркву внесення органіки не бажане.

Грунт

Грунти повинні бути пухкими, забезпеченими поживними речовинами, а при вирощуванні сортів з довгими коренеплодами - з досить потужним орним горизонтом, мати гарну вологоємність і не утворювати кірки. Пухкі грунти сприяють гарному росту рослин і формуванню коренеплодів, крім того, полегшується їх збір. Підвищена вологість і нестача кисню призводять до зниження польової схожості та формування коренеплодів з низькими смаковими якостями. У таких умовах підвищується небезпека грибкових захворювань. Отже, для вирощування моркви найбільше підходять добре аеровані, середньосуглинисті та супіщані грунти з нейтральною реакцією грунту (рН 6-7).

 Підготовка грунту

 Відразу ж після збирання попередника слід почати підготовку грунту під моркву. Глибока обробка грунту сприяє руйнуванню шарів, які заважають зростанню коренеплодів. Грунт під посів моркви повинен бути ретельно оброблений, поверхня поля вирівняна.

Осінній обробіток грунту:

  • подрібнення рослинних залишків важкими дисковими боронами на глибину 10-12 см;
  • внесення вапна (гіпсу);
  • внесення мінеральних добрив;
  • оранка плугами з передплужниками на глибину 30 см;
  • планування, вирівнювання поверхні поля волокушами або планувальниками.

Обробіток грунту у весняний період залежить від строків висіву.

При висіві в ранні терміни:

  • ранньовесняне боронування в один-два сліди;
  • якщо грунт цілком підготовлений з осені та засмічений, обмежуються одним боронуванням;
  • при сильній засміченості бур'янами і холодній весні проводять передпосівну культивацію на глибину висіву насіння;
  • висів;
  • прикочування.

При літньому висіві:

  • ранньовесняне боронування;
  • 2-3 культивації культиваторами суцільного обробітку;
  • передпосівна культивація;
  • висів;
  • прикочування.

При висіві в пізній термін - головним фактором для отримання дружних сходів є наявність вологи у верхньому шарі грунту. Якщо волога відсутня, то перед висівом на дощуванні проводять вологозарядковий полив нормою 300-400 м3/га, передпосівну культивацію, висів і прикочування. На крапельному зрошенні після висіву дружні сходи можна отримати шляхом поливу невеликими дозами - 20-30 м3/га. Якщо вирощуються сорти з довгими коренеплодами (Мазурка), використовується технологія вирощування моркви на грядках. Особливо ефективна ця технологія на крапельному зрошенні. Якщо верхній горизонт грунту (до 30 см) недостатньо пухкий і є тверда підошва, коренеплоди починають деформуватися і роздвоюватися.

Добрива

Спочатку необхідно провести аналіз грунту і вже за його результатами вибирати систему внесення добрива. Морква дуже чутлива до високих доз органічних добрив. Вносити гній під моркву не рекомендується, оскільки це призводить до розгалуження коренеплодів. Тим не менш, негативних наслідків внесення гною під моркву (деформація коренеплодів і ураження посівів морквяної мухою) можна уникнути шляхом осіннього внесення добре перепрілого гною і ретельного захисту рослин. При вирощуванні моркви, слід звернути увагу і на мінеральне добриво, яке має грунтуватися на аналізі грунту та його тип.

При нормальних аналізах грунту норма добрив становитиме:

  • N – 75-100 кг/га
  • Р2О5 -75-100 кг/га
  • К2О – 200-250 кг/га
  • МgО - 70-80 кг/га

Калійні і фосфорні добрива слід внести з осені, азотні - безпосередньо перед посівом. Проводять 2-3 підживлення до моменту змикання листя.

1-а підгодівля - фаза 2 справжніх листків

  • N 50 кг.д.р./га
  • Р 10 кг.д.р./га
  • К 60 кг д.р./га;

2 - я підживлення - фаза 4-5 справжніх листків

  • N 50 кг.д.р./га
  • К 50 кг д.р./га.

На крапельному зрошенні: частина фосфорних і калійних добрив вноситься восени (Р 50-80 кг.д.р./га, К 70-90 кг.д.р./га), а інші добрива вносяться регулярно через систему крапельного зрошення за допомогою фертигації, правильно розподіляючись в залежності від фази розвитку культури. Слід пам'ятати, що підвищені дози калійних добрив впливають на вміст цукрів у моркві, підвищують її лежкість, смакові якості та врожайність. Внесення занадто високих доз азотних добрив призводить до надлишкового росту листя, стовбура коренеплодів, огрубіння їхніх тканин, зниження вмісту цінних поживних речовин і підвищення вмісту нітратів.

Способи та технологія вирощування

Технологія вирощування залежить від способу вирощування. Морква вирощується прямим висівом в грунт, як на гребенях, так і без них. Спосіб вирощування на гребенях рекомендуємо застосовувати до середньопізніх та пізніх сортам. У нашому випадку до моркви сорт Мазурка. Він є ідеальним в районах з достатнім зволоженням на важких і середніх грунтах, а також при вирощуванні з використанням зрошення. Підготовку гребенів слід починати з ранньої весни. Вони повинні бути добре вирівняними: ширина 18 см, а висота від дна борозни 20-25 см. Грунт під гребенями повинна бути добре ущільненої. Цей спосіб дозволяє отримувати рівні, довгі плоди моркви Мазурка з високими товарними якостями. При цьому збір врожаю також полегшується. При вирощуванні без гребенів слід використовувати рядовий посів. Відстань між рядами 30-45 см. Однією з модифікацій рядового посіву є стрічково-рядовий посів. При цьому насіння розміщуються в чотирьох рядах, через 20-30 см кожен. Оптимальною є схема: 28 X 28 X 28 X 28 X 51-52 см. Відстань в ряду між рослинами, залежно від призначення - 2,5 - 3,0 см.

Посів

Терміни посіву залежать від того, яку продукцію ви хочете отримати. Щоб отримати ранню продукцію або продукцію на переробку (підійдуть сорти моркви Ассоль, Кадриль), посів моркви слід провести за першої ж можливості виходу в поле (кінець березня - початок квітня). Пізні сорти, які призначені для зберігання та переробки (Мазурка і Карнавал), висівають із середини квітня до кінця травня, збір проводять у жовтні-листопаді. Для південної зони на крапельному зрошенні можливий варіант ущільнювальних посівів (після культур, які рано збираються; рання капуста, огірки, буряк на пучкову продукцію), щоб максимально інтенсивно використовувати площу поля. У цьому випадку висів проводиться ранніми сортами або гібридами, але не пізніше 20 липня. Використовуючи насіння гарної якості та сучасну посівну техніку, норму висіву насіння можна знизити до 1,5-2 кг / га (на поверхневому зрошенні норму висіву бажано збільшити до 2,5 кг / га), при густоті стояння рослин 1,2-1, 8 млн. росл./га. Ширина міжрядь і норма висіву повинні бути узгоджені з розмірами робочих органів посівної, обробної (обприскувачі, культиватори) та збиральної техніки. Насіння висівають на глибину 1,5-2 см.

Догляд за посівами

Догляд за рослинами полягає в наступному: - необхідно стежити за чистотою посівів (проводити регулярні обробки грунту, прополки, поливи). Для знищення бур'янів на посівах моркви застосовують гербіциди (грунтові та страхові) дозволені для використання у вашому регіоні. Слід пам'ятати, що при вирощуванні моркви на пучкову продукцію гербіциди застосовувати не рекомендується зважаючи на короткий період вегетації культури; - стежити за появою шкідників і хвороб та своєчасно з ними боротися (як профілактичними, так і захисними методами); - регулярно проводити підживлення мінеральними добривами та мікроелементами; - своєчасно провести прибирання врожаю, не допускаючи переростання і перезрівання коренеплодів.

Способи і техніка поливу, поливний режим

Морква є відносно посухостійкою культурою, але на півдні, у зоні нестійкого зволоження, високі і стабільні врожаї можна отримати лише при зрошенні. Водоспоживання моркви при оптимальному водопостачанні складає 4000-5500 м3/га. Для забезпечення оптимального водного режиму грунту для моркви в зоні півдня України в сухий рік потрібно не менше 7-8 поливів, у середній - 6-7 поливів. Для моркви прийнятними є часті поливи невеликими нормами (200-300 м3/га). Початок поливного сезону обумовлюється погодними умовами, найчастіше поливи починаються з кінця квітня - початку травня і закінчуються за 2-3 тижні до збирання, щоб уникнути розтріскування коренеплодів і поліпшення умов для механізованого збору. На крапельному зрошенні поливи проводяться регулярно відповідно з фазою розвитку рослини.

Збір і зберігання

Найчастіше морква прибирається вручну. Пучкова морква (сорти Ассоль та Кадриль) забирається з листям і зв'язується в пучки. Морква пізніх термінів дозрівання (Карнавал, Мазурка) забирається напівмеханізованим способом - підкопується за допомогою скоби, а потім збирається вручну. Збирання моркви починають коли коренеплоди досягли потрібних розмірів і змінився колір листя. Запізнення призводить до утворення нових листків і бічних коренів, а це в свою чергу може призвести до підвищення нітратів у коренеплодах. Затримка з прибиранням призводить до зниження здатності зберігання коренеплодів. При збиранні слід звернути увагу на те, щоб коренеплоди не пересихали - це знижує їх якість і зменшує термін зберігання. Найпопулярнішим способом зберігання є укладання в кагати, тільки треба пам'ятати, що температура в кагатах не повинна перевищувати 0…+10 0С, глибина траншеї не повинна перевищувати 50-60 см, ширина 40-50 см. Після закладки, коли температура моркви в кагаті опуститься до 0…+100С, вкриваємо зверху шаром землі (2-5 см). При зниженні температури вкриваємо шаром соломи (10-15 см) і шаром землі 20 см. У дуже холодні роки, коли температура опускається нижче 0 0С зверху необхідно накрити ще непроникним матеріалом. Слід постійно контролювати температуру в кагаті! Якщо ж температура піднімається, коренеплоди слід пустити в продаж. Перевагою цього методу є низька ціна приготування кагата, а недоліком - велика втрата сировини під час зберігання. Також зберігають коренеплоди моркви в овочесховищах і підвалах насипом, у штабелях, пірамідах, ящиках і поліетиленових мішках. При цьому підтримують температуру в межах +1…+2 0С і відносну вологість 90-95%. Коренеплоди доцільно складати в штабелі або піраміди голівками назовні. Кожен ряд рекомендується пересипати вологим річковим піском (при стисканні в руці з піску не повинна виділятися волога, а при расжатіі він не повинен розсипатися) шаром 1-2 см. Висота штабеля (піраміди) - 80-100 см (15-20 рядків). Якщо моркву зберігають у овочесховище, вона часто зверху мокріє і загниває. Тому овочесховища потрібно систематично провітрювати або коренеплоди вкривати мішковиною, матами. При низькій відносній вологості коренеплоди швидко в'януть. Щоб запобігти цьому, в овочесховище ставлять посудину з водою і час від часу поливають водою проходи для підвищення відносної вологості повітря. Для зберігання моркви в ящиках на дно насипають вологий пісок (2-3 см), на нього укладають коренеплоди в кілька шарів і пересипають їх піском. Зберігати моркву можна у вузьких (до 1,5 м) невисоких буртах, але такий спосіб зберігання залежить від погодних умов. Найбільш надійний спосіб зберігання - холодильні камери зі стабільною температурою повітря і відносно високою вологістю. При температурі 0…+10 0С морква зберігається 4-6 місяців, при температурі +2…+5 0С - 2-3 місяця.

Рекомендації по вирощуванню овочів

Про компанію

Компанія Наско

Наско - виробник насіння в Україні. Ми рекомендуємо Вам найкраще насіння сортів та гібридів овочевих культур.

Продукція

Ринок свіжої продукції, супермаркети, виробники свіжої продукції – головні контролери нашої компанії !

Якість насіння

Компанія Наско  гарантує якість лише того насіння, яке купується в оригінальній упаковці через офіційних представників або дилерів компанії. 

Продаж насіння Наско

Контакт Наско

  • Адреса: 03037 Україна, м. Київ, пр-т В. Лобановського, 28а
  • Tel: +38 (044) 288-41-04;
  • Fax: +38 (044) 288-41-05;
  • MTC: +38 (095) 311-21-42;
  • Life: +38 (093) 207-73-38;
  • KS: +38 (098) 622-52-01
  • Email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.