Рекомендації по вирощуванню редиски від компанії Наско

Рекомендації по вирощуванню редиски від компанії Наско


 У редиски дуже короткий період вегетації (у середньому 20-30 днів), завдяки чому її можна вирощувати протягом усього року: з ранньої весни до пізньої осені– в плівкових укриттях та у відкритому грунті, в зимовий період - в плівкових та скляних теплицях. Редиска - холодостійка культура, її насіння проростає при температурі +3…+4 0С, але найбільш сприятливою для росту є температура в межах +12…+15 0С. Таку температуру слід підтримувати з моменту посіву і до початку формування коренеплодів, а в подальшому температуру слід підвищити до +15…+18 0С. Слід зазначити, що сходи редиски переносять короткочасні приморозки до –2…-3 0С. Низькі ж температури протягом тривалого періоду затримують формування коренеплодів і викликають стрілкування.

Компанія Наско представляє сорти редиски, які ідеально підходять для вирощування як у відкритому грунті, так і в закритому. Редиска Марта, Лінда, Карбона, Опус - це найбільш поширені і затребувані сорти круглої червоної редиски на ринку ранньої продукції. Завдяки раннім термінами дозрівання, високої товарності плодів і врожайності - ці сорти завоювали велику популярність.

Підготовка і удобрення грунту

Редиска любить зв'язкові грунти з великою кількістю перегною, які не виявляють тенденції до утворення кірок. Важкий грунт, який швидко утворює кірку,  знижує споживчі якості редису. З осені під перекопування слід внести 400-450 кг / сотку перегною і фосфорно-калійні добрива по 0,5-0,9 кг діючої речовини на 1 сотку (3-4,5 кг суперфосфату і 2,4-3,6 кг каліймагнезії  або 1,2-1,7 до сульфату калію). Не переносить свіжих органічних добрив; вони погано позначаються на її зовнішньому вигляді і провокують появу шкідників. Потреби редиски в елементах живлення невелика. Ця рослина байдужа до вапнування, добре переносить і кислий грунт. Ранньою весною слід провести боронування грунту, щоб уникнути надмірного випаровування. Через кілька днів проводять культивацію на 3-4 см, при цьому вносять азотні добрива (0,8-1,0 кг діючої речовини - 2,3-2,9 кг аміачної селітри).

Строки і норми посіву

Строки посіву визначають по погоді. Посів редиски починають з березня і по жовтень (з інтервалом) в залежності від потреби ринку. Можна висіяти редис і в кінці березня, а поки холодно, укрити грядку плівкою або агроволокном на кілька днів для зігрівання. Кращими попередниками редису є гарбуз, томати, боби. Редиску можна вирощувати після редьки, капусти, два роки на одному і тому ж місці. Сіяти редис можна стрічковим способом (по 5-10 рядків у стрічці). Відстань між стрічками становить 60-70 см, а між рядами - 15 см. На вирівняних і чистих від бур'янів грунтах можливі широкосмугові посіви. Глибина загортання насіння - 1,5-2,5 см.

Часто овочівники роблять помилку, посіявши редис дуже густо. При загущених посівах коренеплід не зав'яжеться. Для проведення одноразового прибирання слід проводити точний висів. Для цього при посіві невеликих площ використовують маркери, а при великих площах використовують сівалки точного висіву зі схемою 6 х 6 см або 6 х 5 см (схема залежить від періоду вирощування та бажаної величини коренеплодів). Для одержання дружних і однорідних сходів після посіву площу слід полити і накрити агроволокном або плівкою.

Догляд за рослинами

При посіві ранньою весною для прискорення появи сходів і отримання товарної продукції, землю слід накрити плівкою. З появою перших сходів редиски проводиться боротьба з хрестоцвітими блішками. В період утворення першого листочка при необхідності формують густоту рослин. Посіви необхідно проривати на відстань 5 см один від одного, в залежності від бажаної величини коренеплоду. Догляд за рослинами полягає в своєчасному знищенні бур'янів і розпушуванні міжрядь. При жаркій погоді редиску необхідно 2-3 рази поливати. Норма поливу – 10-15 л/м2. При посіві неточним способом урожай збирають вибірково 2-3 рази, через кожні 4-5 днів. Тривалість періоду збору - 1-1,5 тижні.