Рекомендації по вирощуванню петрушки від компанії Наско

Рекомендації по вирощуванню петрушки від компанії Наско


Сорти петрушки поділяють на дві групи: кореневі та листові. У кореневої петрушки cорту Челеста в їжу йдуть м'ясисті коренеплоди та листя, у листової сорту Господиня - тільки листя, так як коренеплоди у неї не утворюються. До листового підвиду відносять і кудряву петрушку сорт Фреска. Її листя широко використовуються для прикрас страв в кулінарії.

   Агротехніка листової, кудрявої та кореневої петрушки

Обробка грунту і попередники

Петрушка добре росте на легких перегнійних супісках та суглинках, чистих від бур'янів. На щільних грунтах коренева петрушка утворює потворні коріння. Кореневу петрушку зазвичай розміщують другою культурою після внесення гною, а листова петрушка добре росте по свіжому органічному добриві. Петрушка вимагає глибокої обробки грунту. Кращими попередниками для петрушки є  капуста, огірок, цибуля. Грунти повинні бути добре удобрені повним комплексом мінеральних добрив. Пишні ароматні листя петрушки сортів Господиня і Фреска отримують тільки при помірному зволоженні.

Добрива

Під глибокий зяблевий обробіток у середньому необхідно внести фосфорно-калійні добрива(Р2О5 120 К2О 90). Азотні ж добрива (N 60) слід вносити навесні і одразу ж провести боронування грунту.

Посів і догляд за рослинами

Насіння петрушки рекомендуємо висівати овочевими сівалками точного висіву з ранньої весни. Для прискорення появи сходів навесні посіви петрушки слід вкривати світлопрозорою плівкою і знімати її відразу ж після їх появи. Ширина міжрядь повинна складати 45 см. Орієнтовна норма висіву насіння коливається від 2 до 6 кг / га (глибина загортання насіння 2-3 см) з обов'язковим прикочуванням посівів. Густота стояння рослин петрушки має становити 400 000 рослин на 1 га. Для більш швидкого отримання зелені навесні застосовують літні посіви петрушки в липні-серпні. Перед посівом проводять вологозарядковий полив нормою 300-400 м3/га. Норму висіву збільшують на 30% в порівнянні з весняною. Посів проводять широкосмуговим способом для зручності використання тимчасових плівкових укриттів. На початку березня проводять їх укриття плівкою. Початок надходження продукції в цьому випадку в середині квітня. Також можна прискорити надходження зелені за рахунок підзимних посівів у листопаді.

Для отримання продукції в зимово-весняний період насіння висівають у грунт теплиці в серпні з нормою висіву 2-3 г/м2 за схемою 10 х 3 см з обов'язковим поливом. До настання стійких морозів рослини добре розвиваються і можуть зимувати без необхідності укриття теплиці плівкою. Для кращого збереження їх мульчують шаром торфу або перегною завтовшки 5-10 см. При приховуванні та розігріванні теплиці швидко отримують продукцію. При температурі +15 ... +18 ° C рослини формують листовий апарат за 20-25 днів. У цьому випадку за сезон можна провести 5-8 підрізок. Догляд за посівами полягає в проріджуванні сходів, розпушуванні міжрядь, прополках, поливах, підживленні. На відміну від моркви проріджування петрушки можна проводити все літо, так як вона в будь-якій фазі росту придатна для вживання в їжу. Остаточна відстань між рослинами в ряду повинна бути 5-7 см. Петрушка може зимувати у відкритому грунті і навесні наступного року давати ранню молоду зелень та їстівний коренеплід. При відсутності сніжного покриву ділянку з петрушкою вкривають торфом або перегноєм шаром 7-10 см. Що стосується кореневої петрушки Челеста, то при посіві насіння з міжряддями 30 см витрата насіння становить 3 кг/га.

Збирання

Зелень петрушки сортів Господиня і Фреска прибирають по мірі потреби. Зрізання зеленого листя проводять при висоті рослин 10-15 см кожні 10-20 днів, починаючи з червня.

Коренеплоди петрушки сорту Челеста для зимового зберігання прибирають до заморозків на грунті, обережно підкопуючи їх. Листя перед викопкой обрізають, коренеплоди як і у моркви, прибирають в жовтні і закладають на зберігання. Для отримання більш великих коренеплодів високої якості, листя в період росту у петрушки сорту Челеста рвати не рекомендуємо.